Blog

Blog – 12 december 2018

Veel te lang geleden!

Ik zie nu dat het al weer dik een half jaar geleden is dat ik voor het laatst hier iets heb geschreven, dat is niet best!

Na mijn optreden tijdens de Amersfoortse prachtnacht heb ik nog even gezocht naar andere plekken om live de Macky Schorrenberg EP te spelen, maar dat is helaas niet gelukt. Toen ben ik na gaan denken over een volgende stap.

Ik heb heel veel ideeën om een full-length album te maken met elektronische muziek. Als ik daar aan begin, wil ik echter wel weer wat stapjes verder zijn op compositievlak, technisch vlak en sound design, en dat kost tijd! Om mezelf de ruimte te geven me te ontwikkelen en ook wat nieuwe gear aan te schaffen, ben ik me eerst gaan focussen op het schrijven van pianomuziek. Momenteel ben ik druk liedjes op de piano aan het schrijven, met de bedoeling een heel album te vullen. Zo kan ik oefenen op mijn compositie-skills, en op de achtergrond ook verder werken aan elektronische tracks.

In augustus heb ik een neefje gekregen, en inmiddels is het dan traditie dat ik daar een liedje voor schrijf. Ik was toen heel lekker bezig op de piano, en heb voor hem dus ook een pianoliedje geschreven, die ik ook op het komende album wil gaan zetten. Omdat het al zo lang stil is geweest, heb ik alvast een voorproefje online gezet, deze is te beluisteren op mijn music-pagina. 

Ik ga snel meer vertellen over waar ik allemaal mee bezig ben!

Tot snel,

Daniel

Blog – 25 april 2018

Eerste live optreden

Al drie jaar lang spreek ik tijdens de jaarwisseling het goede voornemen uit om een solo optreden met elektronische instrumenten te geven, waarbij ik mijn eigen muziek speel.

Afgelopen zaterdag is die droom eindelijk werkelijkheid geworden! Per Expressie, een Amersfoortse stichting die jongerencultuur promoot, organiseerde het festival de Amersfoortse Prachtnacht. Daarvoor mocht iedereen die iets maakt, zich opgeven. Dat heb ik dus ook gedaan!

Het festival speelde zich af op verschillende locaties in de binnenstad. Ikzelf mocht als eerste optreden in een kelderzaal van museum Flehite. Een supermooie locatie! 

De weken voor het optreden heb ik heel veel gerepeteerd, en alles zat er behoorlijk goed in, maar ik was toch behoorlijk zenuwachtig. Er kwamen ook behoorlijk wat bekenden kijken!

Het optreden zelf was niet echt om over naar huis te schrijven. Misschien was dat ook wel een beetje te verwachten, het zou ook best bijzonder zijn als mijn eerste optreden meteen legendarisch is. Het was heel erg wennen om op een andere locatie, en dus met ander geluid, te spelen dan in mijn thuisstudio. En door de zenuwen gingen er ook wat dingen mis die tijdens de repetities nooit mis waren gegaan. 

In ieder geval kan ik bij de volgende jaarwisseling een nieuwe goed voornemen uitspreken. Ik hoop met de Macky Schorrenberg EP nog wel een aantal keer te kunnen spelen. Ik heb een paar lijntjes uitgezet maar nog niks is concreet geworden. Mocht je iets weten, dan hoor ik het graag!

Mijn zwager André heeft het optreden gefilmd met een GoPro. De kwaliteit is niet geweldig en het is ook duidelijk dat ik er niet superlekker in zat, maar ik ga hem toch delen:

Tot snel,

Daniel

Blog – 21 maart 2018

The Macky Schorrenberg EP

Een aantal jaar geleden had ik een midi-keyboard nodig om in een slagwerkshow wat samples te triggeren. Daar kreeg ik ook Ableton Live Lite bij, en toen was al snel mijn aandacht getrokken.

Stapje voor stapje ging ik op mijn eigen tempo Ableton ontdekken. Al snel stapte ik over van de Lite versie naar de Standard, en later zelfs naar de Suite, zodat ik echt alle mogelijkheden van het programma kon benutten.

De eerste ideeën en liedjes volgden niet veel later. Toen was ik er best trots op, en zette dingen op een soundcloud pagina. Later vond ik het toch niet zo tof meer, en haalde ik de hele soundcloud pagina weer offline. Nu staan er twee tracks op mijn bandcamp-pagina die ik nu ook al weer niet goed genoeg vind om veel aandacht aan te besteden. Toch leuk dat het me lukt om steeds ‘betere’ muziek te maken. 

Inmiddels ben ik momenteel, met hulp van mijn piano/productie leraar, de laatste hand aan het leggen aan mijn allereerste EP. Het worden vier liedjes die allemaal gaan over belevenissen van de fictieve hoofdpersoon Macky Schorrenberg.

Het was op een onrustige nacht ongeveer een jaar geleden, toen ik ineens wakker schrok. Waarvan ik wakker schrok is onduidelijk, maar ik had wel ineens een naam in mijn hoofd: Macky Schorrenberg. Ik had zover ik weet de naam nog nooit eerder gehoord, en ook niet iets wat er op leek, maar ik dacht wel meteen: hier moet ik iets mee! In het pikkedonker schreef ik de naam in mijn notitieboekje, om er op een later moment iets mee te gaan doen.

Heel lang bleef die naam zo in mijn notitieboekje staan, af en toe schreef ik wat vage teksten bij die zo slecht zijn dat ik ze hier niet kan herhalen. Maar op een gegeven moment wist ik wel dat het de hoofdpersoon moest worden in mijn muziek. Op dat moment vond ik het idee beter dan mijn liedjes, dus liet ik het nog weer een tijdje liggen totdat ik het gevoel had dat ik geen spijt zou krijgen als ik Macky Schorrenberg zou gaan gebruiken voor mijn liedjes. 

Inmiddels is de EP dus bijna klaar. In de liedjes wordt helemaal niks verteld, maar maakt Macky wel van alles mee. Het is dan aan de luisteraar om mee te gaan in zijn avonturen en er zelf een verhaal en beeld bij te vormen. Ergens in april ga ik de EP uitbrengen, maar nu kan ik jullie al blij maken met de fantastische artwork die ik er voor gemaakt heb en tevens een eerste kennismaking met Macky Schorrenberg:

Tot snel,

Daniel

 

Blog – 14 maart 2018

BUSKRUIJT op Gluren bij de Buren Hilversum

Een hele tijd geleden heeft mijn zus een post op facebook gezet, dat ze bezig was met het maken van een kleinkunst programma, en dat dat lekker ging. Ze zocht alleen nog iets of iemand of wat liedjes op muziek te zetten. Ik was toen al een tijdje op slaapkamer-niveau mijn eigen muziek aan het maken, en wilde wel graag proberen of ik er wat van kon maken.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb sinds die tijd drie liedjes op muziek gezet, en afgelopen zondag hebben we op de Hilversumse editie van huiskamerfestival Gluren bij de Buren voor het eerst samen gespeeld.

Het idee van Gluren bij de Buren is, dat je drie keer een half uur speelt, om zo de mensen de gelegenheid te geven een beetje door een stad of dorp te haasten en meerdere dingen te zien. Tijdens de generale repetitie bleek dit nog even spannend, want een eerste doorloop van ons hele programma bleek bijna drie kwartier te duren. Uiteindelijk is het allemaal wel goed gekomen gelukkig, ik denk niet dat er bezoekers zijn geweest die door toedoen van ons de volgende show op hun lijstje hebben gemist, gelukkig!

Het was dus afgelopen zondag, 11 maart 2018, de eerste keer dat Petra en ik samen op gingen treden, en ook mijn eerste publieke optreden achter de piano. Die piano bleek ook nog eens een supermooie vleugel te zijn, dus dat was allemaal aardig spannend. Ik verwachtte dus ook geen vlekkeloze purrformance, en dat is ook niet gebeurd, maar leuk was het wel! En de reacties waren ook enorm enthousiast! In totaal mochten we over de drie sessies ongeveer 70 bezoekers verwelkomen, waarvan het merendeel geen bekenden van ons beiden waren, dat maakte het dus extra leuk en had ik totaal niet verwacht!

Zo’n eerste optreden smaakt natuurlijk naar meer, en daar ben ik ook al mee bezig. Zodra het concreet wordt zijn jullie de eerste die het weten.

Daniël

            

Blog – 12 februari 2018

Gehoord worden?!

Ik ben al een aantal jaar een beetje in de kantlijn aan het rommelen, als het gaat over het zelf uitbrengen van muziek. De wil is er al heel lang, en ik heb ook verschillende dingen ondernomen om er verder mee te komen (waarover later waarschijnlijk meer), maar echt veel heeft het nog niet gebracht.

In 2015 of 2016, dat weet ik niet meer precies, kwam ik in mijn zoektocht om beter te worden terecht bij een pianodocent die ook wel wat wist van produceren. Na een jaar les te hebben gehad, merkte ik de dat de klik er niet zo was. Toen ben ik terecht gekomen bij Evert Aalten, die ook piano speelt en produceert, en ik heb nu het gevoel dat het wel een beetje ergens op begint te lijken.

Ik heb al meerdere tracks op soundcloud gezet waar ik later weer niet zo tevreden over was, en dus weer offline gehaald. Het platform soundcloud beviel me ook niet super goed, en daarom ben ik overgestapt op BandCamp, waar ik ook veel meer aan het uiterlijk van mijn eigen pagina kan doen. Inmiddels heb ik daar twee nummers op staan waar ik gemiddeld tevreden over ben, maar de luisteraars lijken nog niet echt te komen.

Dat is iets, wat me wel bezig houdt, nu ik een EP aan het maken ben en daar ook veel tijd in heb zitten. Natuurlijk doe je het vooral voor jezelf en is het al heel vet als je iets terug luistert wat je heel gaaf vind klinken, maar het is nog leuker als je muziek ook gehoord wordt, en mensen die het leuk vinden het ook meer dan één keer gaan luisteren (uit vrije wil ;)).

Om na het opzetten van mijn BandCamp pagina weer een next step te maken in mijn zoektocht naar luisteraars, is er dus nu deze website, en een facebook- en instagram pagina waar ik voornamelijk over muziek gerelateerde zaken zal posten. In deze blog zal ik regelmatig nieuwe blogs posten over mijn avonturen als muzikant.

Oké nu ga ik weer gauw, ik heb een EP om af te maken!

Daniël